Lisieux-i Szent Teréz 12 bölcs mondása a szeretetről

Röviddel az ünnepnapját követően ezek a bölcs szavak emlékeztessenek minket a szeretet erejére

Lisieux-i Szent Teréz ünnepét október elsején üljük. Nem is juthat eszünkbe nála jobb személy, hogy emlékeztessen minket arra, hogy egy kis adag szeretet is sokkal szebb hellyé teheti a világot.

A francia karmelita apáca, aki 24 évesen halt meg, arról híres, hogy képes volt a legkisebb dolgokat is értékelni. Egy olyan üzenetet továbbított, ami a mai napig helytálló: csak egyetlen dologra van szükség ebben az életben – a szeretetre.Azáltal, hogy másokat magunk elé helyezünk, hogy a legkisebb dolgokat is a legnagyobb szeretettel tesszük, hogy életünk legapróbb részleteit is felajánljuk Istennek, egy szépséggel és elégedettséggel teli életet élhetünk.

Itt olvashatók a tiszteletre méltó „Kis virág” bölcs szavai:
 1. Szeretetben élni olyan, mintha örökké hajóznánk, az öröm és a béke magvait elhintve a szívekben.

 2. Ne szalassz el egyetlen lehetőséget sem egy kis áldozat meghozatalára, legyen az egy mosolygós tekintet, vagy egy kedves szó. A legkisebb dolgot is a jóért, a szeretetért tedd.

 3. A kedvesség az egyetlen vezércsillagom, melynek fényében egyenesen hajózok, és a mottóm a vitorlámra van írva: Szeretetben élni.

 4. Nagyon jól tudjátok, hogy a mi Urunk nem a tetteink nagyságát, nem is a bonyolultságukat nézi, hanem azt a szeretetet, amivel tettük őket.

 5. Szeressünk, hiszen a szívünk erre teremtetett!

 6. A szeretet mindent meg tud valósítani. A leglehetetlenebb dolgok is könnyűvé válnak, ahol a szeretet munkálkodik.

 7. Megértettem, hogy a szeretet minden hivatást magában foglal. A szeretet minden, és mivel örökkévaló, átölel minden időt és teret.

 8. Én a teremtmények legkisebbike vagyok, és felismerem értéktelenségem. De azt is tudom, hogy a nagylelkű és nemes szívek szeretnek jót cselekedni.

 9. Szeretet nélkül még a legbriliánsabb tettek is semminek számítanak.

 10. Amikor valaki szeret, akkor nem számolgat.

 11. Már tudom, hogy az igazi adomány abból áll, hogy hogyan viseljük szomszédaink hiányosságait. Nem lepődünk meg a gyengeségeiken, hanem tanulunk legkisebb erényeikből is.

 12. Használd jól az ajándékokat, amelyeket kaptál, és add tovább a szeretetet, ami megadatott neked.
József Pham Dinh Ngoc SJ
forrás: jezsuita.hu/lisieux-i-kis-szent-terez-szulei-az-elso-hazaspar-akit-egyszerre-avattak-szentte/Szent Teréz imája veled is csodát tehet
Lisieux-i Szent Teréz önéletrajza
Lisieux-i Szent Teréz - A kis út